Kuchnia zajmuje ważne miejsce w kulturze i sercach Gruzinów, a ich narodowe potrawy to prawdziwe bogactwo smaków. Łagodny klimat i żyzne ziemie dostarczają na stoły gruzińskie jedzenie, o którym można powiedzieć tylko jedno: niebo w gębie! 🙂
Co zjeść w Gruzji?
Potrawy kuchni gruzińskiej są proste, ale zróżnicowane, lekkie i zarazem sycące. Znajdziemy w nich pachnące pomidory i ogórki, dorodne bakłażany, soczyste owoce. Gruzini chętnie jedzą baraninę, wyrabiają też setki gatunków znakomitego sera, a dania wzbogacają orzechami włoskimi oraz aromatycznymi ziołami i przyprawami.
Kuchnia gruzińska: zupy
Gruzini jedzą gęste zupy. Warto spróbować między innymi:
- adżabsandali – gruzińskie leczo z bakłażana, cukinii, ziemniaka, cebuli, papryki i pomidora;
- lobio – zupa z fasoli, zazwyczaj przyprawiana orzechami włoskimi, cebulą, czosnkiem i kolendrą;
- charczo – zupa o konsystencji gulaszu, najczęściej przyrządzana z wołowiny, z dodatkiem migdałów, orzechów i aromatycznej przyprawy chmeli-suneli;
- czichirtma – gruziński rosół, podawany z gotowanym kurczakiem, jajkiem, cebulą i kolendrą.
Kuchnia gruzińska: przekąski i dania główne
Każdy, kto jeździ na wycieczki do Gruzji, prędzej czy później spróbuje tej poezji smaków:
- chaczapuri – najbardziej kultowe gruzińskie danie, w zależności od regionu serwowane z różnymi dodatkami. Tradycyjna wersja tego zapiekanego placka to chaczapuri imeruli ze słonawym serem, ale warto spróbować też chaczapuri z fasolą lub szpinakiem. Popularne jest też chaczapuri adżaruli w kształcie łódki, z serowym nadzieniem, żółtkiem i odrobiną masła, oraz chaczapuri zwijane, w środku wypełnione smakowicie ciągnącym się serem;
- kubdari – placek z regionu Swanetii, bardzo sycący, z wołowiną, cebulą, czosnkiem i ziołami;
- lobiani – placek z fasolą;
- chinkali – tradycyjne pierożki gruzińskie, z mięsem mielonym i bulionem; spotyka się też wersje wegetariańskie, np. z serem i szpinakiem;
- tolma – bakłażany, zielone pomidory lub papryka nadziewane mielonym mięsem lub pastą z orzechów włoskich z przyprawami i ziołami;
- pchali – przystawka z drobno siekanych, mielonych warzyw z orzechami włoskimi, przyprawami i ziołami;
- badridżani – danie z bakłażana faszerowanego saciwi (pastą z orzechów włoskich i przypraw).
Na dobry początek zawsze sprawdzi się też deska serów i wyborne, gruzińskie wino. Dużo wina, którym można wznieść niejeden toast. Dzieci i niepijący alkoholu mogą spróbować gruzińskie lemoniady – pyszne i bardzo orzeźwiające.
Kuchnia gruzińska: słodycze
Na deser w Gruzji najlepsze są bakalie i owoce: granaty, karalioki, arbuzy, melony, winogrona. Można sięgnąć też po churchele (czurczchele) – nawleczone na nitkę orzechy, oblane sokiem z winogron i karmelem.
Wszystkie te smaki poznacie w trakcie naszej wycieczki do Gruzji 🙂