Gruzja winem stoi

14.12.2014

Krzysztof Nodar Ciemnołoński

Nie ma wycieczki do Gruzji bez degustacji znakomitego gruzińskiego trunku. Od niedawna receptura wytwarzania gruzińskich win znajduje się na Liście Światowego Dziedzictwa UNESCO. To doskonała okazja by napisać kilka słów o tym znakomitym trunku, który, jeśli wierzyć naukowcom, właśnie w Gruzji został wynaleziony! Wielu twierdzi, że słowo wino pochodzi od gruzińskiego słowa „ghvino” a liczne wykopaliska archeologiczne wskazują, że uprawy winorośli funkcjonują na Kaukazie przynajmniej od 5 tysięcy lat p.n.e!

Proces produkcji wina w Gruzji jest unikalny w skali świata. Już 4 tysiące lat p.n.e kaukascy winiarze zakopywali w ziemi wielkie naczynia zwane kwewrami (kvevri), dzięki którym wino mogło leżeć nawet przez 50 lat. Co zaskakujące dla wszystkich miłośników i znawców winiarstwa Gruzini nie oddzielają soku z winogron od moszczu. Cała zawartość fermentuje wspólnie, co w efekcie wpływa na znakomity smak wina.

I znowu historia gruzińskiego winiarstwa jest tak samo skomplikowana jak historia Kaukazu. Przez wieki udało się tutaj wytworzyć przynajmniej 520 unikalnych szczepów winogron, różnych od siebie dzięki odrębnym strefom klimatycznym i regionom, które występują od Morza Czarnego aż do granicy z Azerbejdżanem. Na rozkaz Stalina większość szczepów została doszczętnie zniszczona, do czasów obecnych przetrwało około 30 odmian.

Kolebką gruzińskiego wina jest region Kakhetii, gdzie wytwarzane jest obecnie 70 % krajowej rocznej produkcji. Legenda głosi, że mieszkańcy Kakhetii i winorośl „urodzili się z ziemi” w tym samym czasie. Uprawy winorośli ciągną się kilometrami aż pod same szczyty Wysokiego Kaukazu. Każdy kakhetyjczyk ma swoją niewielką uprawę lub też piwniczkę zwaną „marani”, gdzie przechowuje się domowej produkcji wina. Już niemowlętom zwilża się usta winem by od urodzenia wiedziały czym przede wszystkim stoi ich ojcowizna. W miejscowości Kvareli, którą odwiedzamy w wakacje w Gruzji z naszymi grupami, znajduje się 8 kilometrów tuneli, kiedyś wykorzystywanych przez wojsko, w którym utrzymuje się naturalnie temperatura doskonała do przechowywania wina. Jest tutaj 15 różnych dróg, którymi można by kluczyć bez końca. Dla turystów udostępniona jest trasa na około 10 minut spaceru. Wspaniałe przeżycia gwarantowane.

W Polsce po II Wojnie Światowej bardzo popularne było białe wino Tsinadali, pochodzące z upraw w okolicy Telavi, stolicy Kakhetii. Ciekawostką jest, że pracownikami zakładu byli Polacy gruzińskiego pochodzenia. W czasach późniejszych w związku z zaostrzeniem konfliktu Gruzji z Rosją eksport ustał. Obecnie wina gruzińskie są dostępne w wielu sklepach w całej Polsce.

Najważniejsze szczepy winogron:

-Saperavi- czerwone

-Rkatsiteli- białe

-Mtsvane- białe

Najbardziej znane odmiany wina:

-Kindzmarauli– czerwone, półsłodkie, z winogron Saperavi

-Mukuzani– czerwone, wytrawne, z winogron Saperavi.

-Tsinandali– białe, z winogron Rkatsiteli i Mtsvane

-Pirosmani– białe, półsłodkie, z winogronTsolikauri i Tsitska.

Wczasy w Gruzjito doskonała okazja byzwiedzić wiele winiarni, zobaczyć cały proces od fermentacji do butelkowania a także degustować liczne gatunki win z możliwością zakupu po promocyjnych cenach. Wino można kupić we wszystkich sklepach ale również spróbować lekkich win domowych, dostępnych u prawie każdej gruzińskiej rodziny.

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o

Wszelkie prawa zastrzeżone © All rights reserved © Все права сохранены © Alle Rechte vorbehalten © 2018 Tamada Tour

Realizacja: Developed by: Реализация: Realisierung: Codenest

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności. Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, klikając w przycisk "Ustawienia". Ustawienia Rozumiem i akceptuję
%d bloggers like this: