Zrelaksuj się w egzotycznej Tajlandii!
Lazurowe morze, tropikalna dżungla, pyszne jedzenie, słońce i błogi spokój – czego więcej trzeba, by prawdziwie odpocząć? Tajlandia to raj, w którym oszałamiające krajobrazy egzotycznej natury splatają się z bogactwem zabytków i barwną kulturą. W tętniącym życiem Bangkoku zajrzyj na słynną uliczkę globtroterów – Khao San Road, zobacz buddyjskie świątynie, pałace, domy na palach i wodne markety. Wrzuć na ząb kultowy pad thai, rusz za gwarnym tłumem na tajski masaż albo wskocz na pokład tradycyjnej łodzi i opłyń spektakularnie piękne wyspy Phi Phi, krainę malowniczych plaż i kolorowych ryb. W rezerwacie Khao Sok zanurz się w najstarszy na świecie las deszczowy z turkusowym jeziorem, dziką fauną i florą oraz jaskiniami skrytymi wśród stromych wapiennych skał. Z dala od świata zanocuj w domku na tratwie i daj się ponieść falom sielskiego relaksu!
Opieka pilota-przewodnika Tamada Tour (PL) i lokalnego przewodnika (EN)
Rejs łodzią po wyspach Phi Phi
Plażowanie nad Morzem Andamańskim
1 nocleg w domkach na tratwach
Noclegi w hotelach 4* (pokoje 2-os. z łazienkami)
Wejścia biletowane do świątyń, muzeów, rezerwatów, atrakcji
Wyżywienie (śniadania, lunche, kolacje)
Trekking po dżungli z obserwacją dzikiej fauny i flory
Eksploracja jaskiń i rejs łodzią w Parku Narodowym Khao Sok
Transfery lotnisko – hotele – trasa wycieczki (klimatyzowany bus)
Kameralna grupa
Ubezpieczenie KL, NNW, OC + bagaż
Lokalny koloryt i kultura
Składki na Turystyczny Fundusz Gwarancyjny i Turystyczny Fundusz Pomocowy
Gwarancja Zwrotu Pieniędzy w 14 dni ?
Phi Phi to bezsprzecznie jedne z najpiękniejszych wysp Tajlandii. Oszałamiające pejzaże krystalicznie czystego morza o głębokim turkusowo-szmaragdowym odcieniu. Palmy kokosowe, kładące się cieniem na rozgrzane słońcem, piaszczyste plaże. Drewniane, ozdobione kolorowymi wstążkami łodzie, leniwie kołyszące się na wodzie. Odurzająca zapachami dżungla, pełna egzotycznej fauny i flory. Podwodny świat 630 gatunków ryb i rafy koralowej. Strzelające wysoko ponad taflę wapienne skały, gęsto porośnięte deszczowym lasem. A wszystko to zanurzone w atmosferze sielskiego nicnierobienia i tropikalnej przygody – wyspy Phi Phi nie mają sobie równych! Podobnie jak bohaterowie dreszczowca „The Beach” z Leonardo DiCaprio, na Phi Phi oddamy się frajdzie snorkelingu, zażyjemy orzeźwiającej kąpieli, poleniuchujemy z kokosowym drinkiem w dłoni i pospacerujemy piaszczysto-kamienistym brzegiem Morza Andamańskiego. Wędrując przez dziki labirynt namorzyn, coraz dalej od gwarnych knajpek i ludzi, pod stromymi klifami natkniemy się na sekretne jaskinie, barwne ptaki i kwiaty, a także tabliczki upamiętniające straszliwe tsunami z 26 grudnia 2004 r., po którym wyspa zdążyła już odzyskać dawny blask.
Park Narodowy Khao Sok to najstarszy las deszczowy na świecie. Przedzierając się przez liczącą 160 mln lat dziewiczą dżunglę, natkniemy się na cuda egzotycznej flory i fauny, piękne jaskinie i wapienne skały wyrastające ponad taflę jeziora Cheow Lan. W tropikalnej gęstwinie raczej nie staniemy oko w oko z tygrysem, lampartem ani niedźwiedziem malajskim, ale zobaczymy makaki i gibony, które beztrosko bujają się na lianach porastających strome klify. Jeśli dopisze nam szczęście, wśród bambusów i palm ujrzymy też kolorowe dzioborożce, eteryczne zimorodki, słonie, tapiry. W pachnących zagajnikach odkryjemy pnącza dzikiego pieprzu, imbir, raflezje (największe kwiaty świata), jackfruity, rambutany, mango, pomelo i duriany – najbardziej śmierdzące owoce, według niektórych pachnące i smakujące jak ugotowana i uprażona cebula (ze względu na specyficzną woń jest zakaz przewożenia durianów w samolocie). Po pełnym wrażeń trekkingu i rejsie tradycyjną tajską łodzią przy brzegu turkusowego jeziora odnajdziemy chaty na tratwach, gdzie nocą można się wsłuchać w pierwotne odgłosy dżungli.
Kuchnia tajska jest jedną z najlepszych na świecie. Świeże zioła, warzywa, mięsa, owoce morza, tofu, ryże i makarony przybierają tu postać prostych, lekkich, ale sycących potraw, które wprost eksplodują bogactwem orientalnych smaków! Wśród rozmaitych dań warto skosztować kultowy pad thai – makaron ryżowy z aromatycznymi dodatkami, sosem tamaryndowym i orzeszkami ziemnymi, zupy tom yum z krewetkami, czerwoną pastą curry, trawą cytrynową i kaffirem albo tom kha z kurczakiem, grzybkami, mlekiem kokosowym i galangalem o imbirowo-pieprzowej nucie. Odważni mogą się skusić na owady smażone w woku, np. chrupiące koniki polne albo chrząszcze, które stanowią ważny element lokalnej diety. Na osłodę najlepsze będą soczyste mango, pomelo i inne owoce lub mango sticky rice – deser z serii „niebo w gębie”, który można pałaszować do upadłego. Tajlandia może też pochwalić się niezłym lokalnym piwem i whisky (której bliżej do rumu), a wśród napojów dla każdego królują woda kokosowa, sok z trzciny cukrowej, nom yen – mrożony napój mleczny ze słodkim syropem sala, a także inne egzotyczne rarytasy, które składają się na niezapomniane kulinarne doświadczenie smakowitej Krainy Uśmiechu.
Jeszcze w XVIII w. Bang Makok, otoczona dżunglą Wieś Drzewek Oliwnych z paroma domami nad rozlewiskiem rzeki Menam, był niewiele znaczącą osadą. Dziś Bangkok to największe miasto i stolica Tajlandii – znajdziemy tu, bagatela, 400 świątyń i ponad 9 mln mieszkańców z różnych zakątków świata, za których sprawą Miasto Aniołów kusi kalejdoskopem smaków, kultur, religii i unikalnej architektury. Aurę azjatyckiej tradycji przyprawionej zglobalizowaną nowoczesnością poczujemy zwłaszcza na słynnej Khao San Road i w China Town – tu skosztujemy lokalnych smakołyków, udamy się na tajski masaż i zanurzymy wszystkimi zmysłami w egzotycznej codzienności. Miks azjatyckich i zachodnich wpływów odnajdziemy też w parku Dusit z buddyjską świątynią Wat Benjamabophit, królewską rezydencją Chitralada i tekowym pałacem Vimanmek, który łączy architekturę tajską z europejskim neoklasycyzmem i modernizmem. Na jednym brzegu rzeki z pływającymi marketami zobaczymy świątynie Wat Arun oraz Wat Pho z ogromnym posągiem odpoczywającego Buddy i ponad tysiącem jego wizerunków. Na drugim natrafimy zaś na kompleks Wielkiego Pałacu Królewskiego z najważniejszą tajską świątynią – Wat Phra Kaew (XVIII w.), gdzie spojrzymy w oczy Indry, szmaragdowego Buddy, do którego dojdziemy po posadzce w całości pokrytej czystym srebrem. Dopiero gdy wnikniemy głębiej w te różnorodne bogactwa, zrozumiemy sens pełnej nazwy Bangkoku, która składa się z aż 21 słów i jest najdłuższą nazwą geograficzną na świecie, wpisaną do „Księgi rekordów Guinnessa”!
Khao San Road to kipiąca egzotyką, kultowa ulica globtroterów. W dzień zjemy tu najlepsze pad thai, a w nocy oddamy się beztrosce szalonej, roztańczonej zabawy. Wciągnięci w wir wielobarwnego azjatyckiego raju, poznamy serce Bangkoku tętniące życiem przez całą dobę. Na ulicy Zmielonego Ryżu nie odnajdziemy już ryżowego targowiska i innych pamiątek po dawnych dziejach: współczesny charakter niepowtarzalnej Khao San Road tworzą liczne stragany ze street foodem, kawiarenki, knajpki, kluby muzyczne, salony masażu i tatuażu. Miejsce – legenda przeniesie nas do multikulturowego tygla, gdzie w idealnej harmonii mieszają się rozmaite smaki, zapachy, emocje i twarze. Natkniemy się tu na Tajów i turystów z niemal każdego zakątka świata, buntowniczych punkrockowców, modnych hipsterów i skromnych miejscowych handlarzy. Doświadczymy tajskiego autentyzmu i nuty Zachodu, których kontrast tworzy na ulicy backpackerów prawdziwie wyprawową aurę.
Termin | Ilość dni | Wolne miejsca | Cena | Rezerwacja |
24.11.2023–02.12.2023 | 10 | 16 | 8299 zł |
|
W cenie:
Cena nie obejmuje:
Gwarancja Zwrotu Pieniędzy w 14 dni
Noclegi w cenie wycieczki obejmują dwa rodzaje zakwaterowania:
Wyżywienie w cenie wycieczki obejmuje śniadania, obiady i kolacje z daniami kuchni tajskiej, która uchodzi za jedną z najlepszych na świecie. Śniadania są serwowane w hotelach, obiady i kolacje jadamy w restauracjach hotelowych i na trasie wycieczki. Urozmaicone, smaczne i sycące posiłki pozwalają każdego dnia skosztować innych tajskich potraw. Kulinarnych wrażeń dostarczają także miejscowe knajpki, stragany i pływające markety, gdzie chętni będą mogli posmakować egzotyczne przekąski, owoce, słodkości i trunki.
Na całej trasie wycieczki – z/na lotniska, z/do hoteli i pomiędzy zwiedzanymi miejscami – podróżujemy komfortowymi busami lub autokarami, wyposażonymi w klimatyzację, Wi-Fi, radio i inne udogodnienia. W cenie wycieczki zawarte są także rejsy tradycyjnymi tajskimi łodziami na odcinkach określonych w programie, a ponadto bilety na 2 loty krajowe na trasie Bangkok – Krabi – Bangkok.
Podróżujemy i zwiedzamy w kameralnych, maksymalnie 20-osobowych grupach z doświadczonymi pilotami i przewodnikami – pasjonatami i specjalistami od danego regionu, którzy mieszkają w nim na stałe i doskonale znają jego kulturę, obyczaje, historię i geografię.
Odwiedzamy wyjątkowe atrakcje architektoniczne, przyrodnicze, historyczne i kulturowe. Przemierzamy tętniące życiem miasta, zaciszne wioski i dzikie krajobrazy natury. Odkrywamy ukryte w zaułkach pomniki przeszłości i teraźniejszości, gwarne bazary, zagadkowe muzea, egzotyczną faunę i florę.
Spotykamy lokalnych mieszkańców i inspirujemy się ich wizją świata. Poznajemy ich prawdziwe, codzienne życie i na chwilę stajemy się jego współuczestnikami. Zanurzamy się w kalejdoskopie fascynujących sekretów etnograficznych, legend i faktów, które pozwalają dojrzeć wielowymiarowość odległej od nas rzeczywistości. Przywozimy z sobą autentyczne doświadczenie świata w całym pięknie jego różnorodności.
Cena wycieczki obejmuje pełne ubezpieczenie zdrowotne podróżnego i bagażu. Ubezpieczenie zapewnia Signal Iduna na sumę gwarancyjną:
Ogólne Warunki Ubezpieczenia – https://w3.signal-iduna.pl/OWU_doc/travel/owu_bp_travel.pdf.
BANGKOK – KRABI – PARK NARODOWY KHAO SOK – KRABI – WYSPY PHI PHI – BANGKOK
DZIEŃ 1. Wylot
Zbiórka na lotnisku Chopina (Okęcie) w Warszawie. Wylot do Bangkoku z rozkładowym międzylądowaniem.
DZIEŃ 2. Bangkok
Przylot do Bangkoku. Przejazd do hotelu i odpoczynek po podróży. Po południu spacer Khao San Road, słynną ulicą globtroterów. Kolacja w lokalnej restauracji. Czas wolny – można się udać na zakupy, tajski masaż lub kulinarne odkrycia w knajpkach i na straganach, które serwują miejscowe piwo, roti (naleśnik z bananem), pad thai (smażony makaron ryżowy z krewetkami), smażone koniki polne i inne przysmaki. O godz. 22 powrót do hotelu na nocleg.
DZIEŃ 3. Bangkok
Po śniadaniu dalsze zwiedzanie Bangkoku. Tego dnia w stolicy Tajlandii zobaczymy Świątynię Złotego Buddy, Świątynię Leżącego Buddy z największym w Bangkoku posągiem Buddy (46 m długości) oraz Wielki Pałac Królewski – historyczną siedzibę tajskich władców z najważniejszym sanktuarium religijnym kraju, czyli XVIII-wieczną Świątynią Szmaragdowego Buddy (Wat Phra Kaew). Po zwiedzaniu dla chętnych rejs kanałami w urokliwej dzielnicy Thonburi, gdzie można zobaczyć m.in. pływające markety, tradycyjne domy na palach oraz słynną Świątynię Świtu (Wat Arun) z wysokimi pagodami i pozłacanymi posągami Buddy (atrakcja fakultatywna, płatna dodatkowo, ok. 18 USD/os.). Po południu przejazd na lotnisko w Bangkoku i przelot do miasteczka Krabi. Transfer do hotelu. Kolacja. Nocleg.
DZIEŃ 4. Park Narodowy Khao Sok
Po śniadaniu wymeldowanie z hotelu i wyjazd na całodniową wycieczkę do Parku Narodowego Khao Sok. To najstarszy na świecie las deszczowy, słynący ze spektakularnych wapiennych skał oraz egzotycznej fauny i flory (występują tu m.in. dzioborożce, słonie, gibony, tapiry, a wśród roślin – rambutany, duriany, raflezje). Czeka nas pełen wrażeń trekking przez dżunglę oraz rejs łodzią po turkusowym jeziorze Cheow Lan, na którego północnym brzegu zajrzymy do malowniczej Jaskini Koralowej z naciekami sprzed 12 tys. lat. Lunch w parkowej restauracji. Kolacja i nocleg w domkach na pływających tratwach – proste warunki wynagrodzi niezapomniane doświadczenie dzikiej natury, pierwotnych dźwięków i zapachów tropikalnego lasu.
DZIEŃ 5. Park Narodowy Khao Sok
Po śniadaniu wykwaterowanie z domków na tratwach. Rejs motorówką na brzeg jeziora Cheow Lan, skąd ruszymy na dalsze zwiedzanie parku Khao Sok. Podczas trekkingu (ok. 2 godz.) szlakiem Khlong Ka – czyli rzeki Ka – zobaczymy wspaniały pejzaż wapiennych skał i piękną jaskinię Prakaiphet, pełną stalaktytów i stalagmitów o ciekawych kształtach i kolorach. Lunch w lokalnej restauracji. Czas wolny na kąpiel w jeziorze Cheow Lan. Powrót łodzią do przystani. Przejazd do Krabi na kolację i nocleg w hotelu.
DZIEŃ 6. Krabi
Po śniadaniu dzień wolny w Krabi. Można plażować nad Morzem Andamańskim lub udać się na fakultatywne wycieczki po okolicy, np. na plażę Railay – raj dla miłośników tropikalnego relaksu. Lunch we własnym zakresie. Kolacja i nocleg w hotelu w Krabi.
DZIEŃ 7. Wyspy Phi Phi
Po śniadaniu całodniowa wycieczka na malownicze wyspy Phi Phi, jedne z najpiękniejszych w Tajlandii. Na największej z wysepek, Phi Phi Don, odwiedzimy lokalny rynek i zrelaksujemy się na uroczej plaży, wokół której roztacza się panorama wapiennych skał z bujną roślinnością. Następnie skoczymy na wysepkę Phi Phi Leh, która pośród stromych ostańców kryje laguny z niewiarygodnie turkusową wodą, piaszczyste plaże i klifowe jaskinie. Lunch. Łodzią podpłyniemy do Jaskini Wikingów, gdzie znajdują się starożytne malowidła statków, marynarzy i słoni oraz ołtarze, przy których Tajowie czczą duchy jaskini. Legenda mówi, że dawno temu monsunowe fale pchnęły do jaskini żeglarzy, którzy przeżyli zawieruchę, jedząc gniazda bytujących w tej okolicy jerzyków – ptaków często mylonych z jaskółkami, które wiją legowiska z mchu, traw, piór i wydzieliny swoich gruczołów ślinowych. W kuchni chińskiej gniazda jerzyków są horrendalnie drogim rarytasem, któremu przypisuje się duże właściwości odżywcze. Żądni zysków śmiałkowie wdrapują się więc po chwiejnych bambusowych rusztowaniach na szczyty klifów i poszukują jerzykowych gniazd, z których chińscy smakosze przyrządzają gniazdową zupę mocy. Po jaskiniowej przygodzie wyruszymy do słynnej zatoki Maya, gdzie kręcono film „Niebiańska plaża” (2000) z Leonardo DiCaprio. Czas wolny na snorkeling i odpoczynek na plaży. Ok. 16.30 powrót do hotelu w Krabi na nocleg.
DZIEŃ 8. Krabi – Bangkok
Po śniadaniu czas wolny na plażowanie i relaks w Krabi. Lunch we własnym zakresie. Po południu przejazd na lokalne lotnisko i wylot do Bangkoku. Nocleg w hotelu.
DZIEŃ 9. Bangkok – wylot
Śniadanie. Czas wolny w Bangkoku. O 18.00 wymeldowanie z hotelu. Przejazd na lotnisko i wylot do Polski.
DZIEŃ 10. Przylot
Przylot na lotnisko Chopina (Okęcie) w Warszawie.
© 2023 Aleksandra Zalewska
© 2023 TAMADA TOUR
Prawo do błędów w druku zastrzeżone. Oferujemy wyłącznie autorskie programy i nie wyrażamy zgody na ich kopiowanie. Program nie stanowi oferty handlowej w rozumieniu art. 66 par. 1 Kodeksu cywilnego. www.tamadatour.pl
Zapisu na wycieczkę można dokonać:
Aby zarezerwować wycieczkę, należy podać dane osobowe, niezbędne do zawarcia umowy wycieczki oraz wykupienia ubezpieczenia i biletów lotniczych:
Na wskazany adres e-mail zostaną przesłane:
Odpłatność za wycieczkę należy uiścić zgodnie z podanym harmonogramem. Zapewniamy atrakcyjny, gwarantujący finansowe bezpieczeństwo podział płatności na 3 części:
Wpłat 1. i 2. można dokonać:
Szczegółowe informacje w Regulaminie.
Wszelkie prawa zastrzeżone © 2023 Tamada Tour
Realizacja: Codenest