wine-tours-gruzja

Winny tour w Gruzji – wyprawa po kolebce winiarstwa

14.02.2019

Krzysztof Nodar Ciemnołoński

Gruzja płynie winem niezmienne od 8 tys. lat. Tutejsza metoda wyrobu wina, unikalna na skalę światową, została wpisana na listę dziedzictwa UNESCO. W całym kraju produkuje się aż 600 gatunków wina, z czego najwięcej w regionach Kartlii, Kachetii i Raczy. Dopiero ten, kto przemierzy winiarskie szlaki Gruzji, w pełni pozna wielowiekowe dziedzictwo perły Kaukazu.

W Gruzji produkowano wino dużo wcześniej niż w Europie. Wykopaliska archeologiczne dowodzą, że kaukascy winiarze już 4000 lat p.n.e. wpadli na pomysł wyrabiania alkoholu z winogron i że to właśnie oni uznali, iż napój bogów smakuje najlepiej, gdy owoce fermentują w glinianych, zakopywanych w ziemi naczyniach kwewri – razem, bez oddzielania soku od moszczu. Ta wyjątkowa, niespotykana nigdzie indziej tradycja przetrwała kolejne pokolenia i jest kontynuowana do dziś. Niektórzy badacze są też zdania, że słowo „wino” pochodzi od gruzińskiego gvino, co tylko dodatkowo podkreśla rangę gruzińskiego trunku na arenie międzynarodowej.

Winiarskie szlaki Gruzji – poznaj smaki i tradycję

W Gruzji każdy powinien spróbować miejscowego wina, a przynajmniej zapoznać się z jego ciekawą historią. Znakomitą do tego okazją są supry, czyli tradycyjne gruzińskie biesiady, a także wędrówki winiarskimi szlakami. Te ostatnie prowadzą prosto do Kachetii, gdzie jest kilka miejsc, które koniecznie trzeba zwiedzić.

Na uwagę zasługuje wytwórnia wina w Kwareli, gdzie można prześledzić cały proces wyrobu kachetyjskiego trunku, poznać różne jego rodzaje i oczywiście ich zasmakować. Warte odwiedzenia jest też urocze Sighnaghi, miasto wina, mogące pochwalić się świetną kolekcją obrazów kachetyjskiego prymitywisty Niko Pirosmanaszwilego (w lokalnym oddziale Muzeum Narodowego).

Ale chyba największą atrakcją jest wizyta w Twins Wine Cellar w Napareuli. Nie każdy tu zagląda, a to bez dwóch zdań najciekawsze muzeum wina w Gruzji! W winnicy, otoczonej ekologicznymi plantacjami winorośli, zobaczymy gigantyczne, 8-metrowe kwewri (replikę, bo liczący 8 tys. lat oryginał znajduje się w muzeum w Tbilisi), cenne winiarskie eksponaty i zabytkowe sprzęty do produkcji wina oraz poznamy historię i tradycyjne metody jego wyrobu. Ponadto weźmiemy udział w różnych warsztatach, np. destylacji wódki, pieczenia chleba czy lepienia pierożków chinkali, placków chaczapuri i gruzińskich słodyczy czurczcheli – a wszystko to z malowniczym widokiem na pobliskie góry.

Winiarskie wycieczki do Gruzji – Kachetia

To oczywiście nie koniec atrakcji Kachetii, która słynie też z licznych zabytków. Zdecydowanie warto zatrzymać się na dłużej w tej pięknej winiarskiej krainie i poznać wszystkie jej zakątki. Zrobić to można na różne sposoby. W wakacje, w czasie sezonu urlopowego, dobrym pomysłem jest przykładowo 9-dniowa wycieczka do Gruzji z Tuszetią – regionem, który graniczy Kachetią, a dzięki temu pozwala po drodze w majestatyczne góry zatrzymać się na terenach gruzińskiej Prowansji. Inne rozwiązanie to 8-dniowa wycieczka wine tour KAC VEGAS w Kartlii i Kachetii, podczas której – zgodnie z nazwą – miłośnicy wina (a także pysznego jedzenia, dobrej zabawy i ciekawych zabytków) zwiedzają kolebkę gruzińskiego winiarstwa i mają niepowtarzalną okazję zajrzeć do lokalnych winiarni. Jest i opcja dla tych, którzy urlop planują jesienią, w październiku – 8-dniowa wycieczka objazdowa Gruzja po sezonie, doskonała dla każdego, kto pragnie poznać bogactwo gruzińskiej kultury bez tłumów i upałów. Za to oczywiście z wybornym winem!

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Wszelkie prawa zastrzeżone © All rights reserved © Все права сохранены © Alle Rechte vorbehalten © 2019 Tamada Tour

Realizacja: Developed by: Реализация: Realisierung: Codenest

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności. Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, klikając w przycisk "Ustawienia". Ustawienia Rozumiem i akceptuję